Організація харчування дітей в ЗДО №4 "Дзвіночок"
ОРГАНІЗАЦІЯ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ
В ЛЕТИЧІВСЬКОМУ ЯСЛА – САДКУ №4 «ДЗВІНОЧОК»
Організація якісного та повноцінного харчування дітей у ЗДО №4 «Дзвіночок» здійснюється відповідно до Законів України «Про освіту», «Про дошкільну освіту» (зі змінами), «Про охорону дитинства», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (№911-VIII) від 24.12.2015 р., Постанови КМУ від 22.11. 2004 р. №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» (зі змінами), Постанови КМУ від 18.01.2016 р. №1243 (встановлення плати для батьків або осіб, які їх замінюють, за харчування дітей у державних і комунальних ДНЗ), Інструкції щодо організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах (затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 17.04.2006 р. № 298/227) (зі змінами).
Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для повноцінного росту і розвитку дітей, які здобувають освіту в закладі дошкільної освіти.
Режим харчування дітей ЗДО №4 «Дзвіночок» триразовий (сніданок, обід, підвечірок), що відповідає режиму роботи закладу та вікових груп і затверджується завідувачем. Під час оздоровчого періоду організовується додатковий прийом їжі — другий сніданок з 10.00 до 11.00 у вигляді фруктів, соків, які видаються під час прогулянки.
Для організації оптимального питного режиму діти забезпечуються водою за індивідуальною потребою. Кип’ячену воду дають після охолодження до кімнатної температури. Її зберігають у добре вимитому посуді і міняють не рідше ніж 1 раз на добу.
Розподіл їжі за калорійністю протягом дня такий: сніданок — 35 %, обід — 45 %, підвечірок — 20 %. Тривалість сніданку, підвечірку — по 20 хв., обіду — 25–30 хв. Об’єм їжі відповідає віку дитини.
Організовано дієтичне харчування, що передбачає зміну технології приготування страв (готуються тушковані, варені, протерті страви).
Принципи організації харчування в ЗДО №4 «Дзвіночок»:
- відповідність енергетичної цінності раціону харчування енерговитратам дітей;
- збалансованість та максимальна різноманітність раціону;
- технологічна та кулінарна обробка продуктів і страв, що забезпечує їх смакові якості та зберігає вихідну харчову цінність;
- забезпечення санітарно-гігієнічних норм (дотримання всіх санітарних вимог до стану харчоблоку, продуктів харчування, їх транспортування, зберігання, приготування та роздачі страв).
В ЗДО №4 «Дзвіночок» ведеться планомірна робота, зокрема:
- організоване безпечне і якісне харчування дітей (замовлення і прийняття безпечних і якісних продуктів харчування, продовольчої сировини у необхідній кількості, додержання умов і термінів їх зберігання, технології приготування страв, правил особистої гігієни працівників харчоблоку);
- харчування здійснюється згідно з примірним двотижневим меню яке складається на осінній, зимовий, весняний, літній періоди;
- щодня на кожний наступний день, відповідно до наявності продуктів харчування та з урахуванням примірного двотижневого меню, картотеки страв, складається меню-розклад окремо для двох вікових груп – дітей віком до 3 років та дітей віком від 3 до 6 років відповідно до затверджених норм харчування;
- організовано дієтичне харчування, що передбачає зміну технології приготування страв (готуються тушковані, варені, протерті страви).
- щодня за 30 хв. до роздачі їжі сестра медична старша оцінює якість приготування страв, в її присутності кухар відбирає добові проби, які зберігаються протягом доби в холодильнику і є показником якості роботи кухарів.
- видача страв з харчоблоку здійснюється згідно графіка у відповідну промарковану тару з кришками безпосередньо після закінчення їх приготування та бракеражу готової продукції;
- за кожною дитиною у групі закріплено постійне місце за столом;
- перед кожним прийомом їжі стіл сервірують згідно з меню;
- дітей привчають сідати за стіл охайними, з чистими руками, сидіти за столом правильно і користуватися столовими приборами (згідно з вимогами освітньої програми);
- загальне керівництво організацією харчування здійснює керівник дошкільним навчальним закладом. Постачальники продуктів харчування і продовольчої сировини разом з керівником закладу складають графіки і маршрути постачання та обсяги завозу;
- об’єм та частота завозу продуктів харчування та продовольчої сировини регулюються в залежності від терміну їх реалізації та кількості дітей і завозяться в заклад протягом дня;
- бракеражною комісією дошкільного закладу здійснюється постійний контроль за постачанням продуктів харчування;
- продукти харчування надходять до ЗДО №4 «Дзвіночок» разом із супровідними документами, які свідчать про їх безпечність, якість, ґатунок, категорію і дату виготовлення;
- комірник планує своєчасне забезпечення основними продуктами харчування, здійснює їх видачу на харчоблок згідно меню;
- для контролю за виконанням затвердженого набору продуктів сестра медична старша веде облік виконання норм харчування. Кожні 10 днів проводиться аналіз якості харчування, а при необхідності – його корекція;
Питання організації харчування в Лктичівському ясла – садку №4 «Дзвіночок» аналізуються, узагальнюються наказом завідувача та розглядаються на педагогічних радах, виробничих нарадах, загальних зборах, батьківських конференціях.
Основними показниками якості та ефективності організації харчування в дитячому садку є добре самопочуття дітей, відсутність шлунково – кишкових захворювань, позитивні показники антропометричних вимірів дітей, позитивні показники лабораторного контролю за якістю харчування.
ВАРТІСТЬ ХАРЧУВАННЯ
Вартість харчування дітей у ЗДО № 4 «Дзвіночок» встановлюється виконавчим комітетом Летичівської селищної ради один раз на рік з урахуванням матеріального стану сім’ї та режиму роботи закладу. Батьки вносять плату в розмірі 60 % від вартості харчування на день. Така норма передбачена Порядком встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах від 21.11.2002 № 667 (зі змінами від 22.07.2003 №490, від 25.07.2005 № 431, від 07.04.2015 № 404, від 08.04.2016 № 402).
Вартість харчування однієї дитини на день розраховує бухгалтерія, відповідно до норм харчування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.04 р. № 1591, та цін на продукти. Обчислюється даний показник шляхом множення вартості денної норми продуктів харчування в грамах (брутто) для однієї дитини (з урахуванням її віку та кратності харчування) на середню ціну, що діє у нашій місцевості на момент складання кошторису.
Пунктом 2.9 Порядку №667 визначено, що батьки сплачують лише за дні відвідування дитиною закладу дошкільної освіти. Плата з батьків не зтягується за дні, у які дитина не відвідувала заклад освіти, а саме: у разі хвороби, карантину, санаторного лікування, відпустки батьків або осіб, які їх замінюють, у літній оздоровчий період тощо.
Плата за харчування дітей у дошкільному закладі вноситься щомісяця, не пізніше 10 числа поточного місяця, за який вноситься плата, до банківських установ (їх філій). У разі невнесення плати в установлені строки ці суми стягуються в порядку, визначеному чинним законодавством (п. п. 2.7п.2 Порядок №667).
У разі несплати батьками за харчування дитини упродовж двох місяців без поважних причин дитина може бути відрахована з навчального закладу, що передбачено пунктом 12 Положення про дошкільний навчальний заклад, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.03.2003р. №305 (із змінами). У такому разі адміністрація ЗДО зобов’язана письмово повідомити батьків про відрахування дитини не менш як за 10 календарних днів.
ПІЛЬГИ НА ХАРЧУВАННЯ
Від плати за харчування дітей у Летичівському ЗДО №4 «Дзвіночок» можуть бути звільнені цілком або частково окремі категорії осіб відповідно до чинного законодавства.
повністю звільняються від плати за харчування діти пільгових категорій, а саме:
- діти учасників АТО;
- діти з родин вимушених переселенців з Автономної республіки Крим, м. Севастополя, Донецької та Луганської областей;
- діти, які потерпіли від Чорнобильської катастрофи;
- діти – сироти, діти позбавленні батьківського піклування, які перебувають під опікою і виховуються в сім’ях;
- діти – інваліди;
- діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям».
оплата за харчування 50 %:
- діти з багатодітних сімей (троє і більше дітей віком до 18 років)
Для оформлення пільги на харчування
необхідно надати наступні документи:
- Діти із багатодітних сімей: ( посвідчення батьків багатодітної сім'ї (копія); свідоцтво про народження дитини (копія).
Діти із малозабезпечених сімей: довідка видана органами праці та соціального захисту населення про призначення допомоги (оригінал); свідоцтво про народження дитини (копія).
Діти - сироти та діти, позбавлені батьківського піклування: виписка рішення про опікунство (копія); свідоцтво про народження дитини (копія).
Діти - інваліди: посвідчення матері (батька) дитини – інваліда (копія); медичний висновок на дитину – інваліда (оригінал); свідоцтво про народження дитини (копія).
Діти, які потерпіли від Чорнобильської катастрофи: посвідчення потерпілого від Чорнобильської катастрофи (копія); свідоцтво про народження дитини (копія).
Діти з родин вимушених переселенців: довідка про взяття на облік особи, переміщеної з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції (копія); довідка з центра зайнятості або довідка з міста роботи (оригінал); свідоцтво про народження дитини (копія).
Діти із сімей військовослужбовців – учасників антитерористичної операції (АТО): посвідчення учасника АТО (копія); довідка з військової частини, що учасник (батько) на даний момент перебуває в зоні антитерористичної операції (оригінал);
свідоцтво про народження дитини (копія).
Пунктом 2.10 Порядку встановлено, що з осіб, які мають право на пільги, але не подали необхідних документів щодо звільнення від плати або зменшення розміру плати, плата справляється в повному обсязі, без урахування пільг.
Корисна інформація
- Норми харчування дітей у закладі дошкільної освіти
- Графік закладки основних продуктів харчування в котел
- Тривалість термічної обробки продуктів
- Рекомендації щодо видачі став з харчоблоку на групи